Co zawiera, w jaki sposób Ci pomaga i dlaczego warto uwzględniać wybory w swojej diecie? Dlaczego są tak popularne w innych częściach świata i jak możemy czerpać z nich korzyści? Dowiedzmy się więcej o właściwościach odżywczych i terapeutycznych wodorostów.
Bogate źródła żelaza i cynku
Wysoko cenione ze względu na zawartość rozpuszczalnego błonnika, białka i minerałów, algi zaczynają być coraz częściej wykorzystywane w naszym kraju. Są niskokaloryczne, bogate w wapń, potas i magnez, zawierają beta-karoten i są doskonałym źródłem żelaza i cynku.
Mieszkańcy wyspy Okinawa , jednego z obszarów, gdzie ludzie w bardzo dobrym zdrowiu osiągają starość, regularnie jedzą wodorosty. Używają ich jako „dodatków rybnych, mieszanych z smażonymi warzywami, w sałatkach lub zupach”. Gdy są w postaci proszku, używają ich jako przypraw. Oprócz tych, które można dodawać w różnych preparatach, algi występują również w postaci proszku, jak herbata czy kapsułki.
Picks – idealny w profilaktyce raka jelita grubego
Nie tyczy, a dzięki wysokiej zawartości błonnika redukuje zły cholesterol i zapobiega rakowi jelita grubego . Ponadto są bogatym źródłem naturalnego jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Tonizują i remineralizują, działają detoksykująco, regulują poziom cukru we krwi i stymulują przemianę materii. Zawarte w nich białka roślinne są dobrze przyswajane przez organizm i mogą zastąpić mięso. Posiadają wiele witamin i minerałów oraz wysoką zawartość wapnia.
Witamina A w składzie dba o zdrowie oczu i skóry . W medycynie tradycyjnej uważa się, że wodorosty mogą odgrywać ważną rolę w leczeniu stanów takich jak nadciśnienie czy wrzody żołądka, ale także zapobiegać pojawianiu się wola czy niektórych form raka.
Najlepsze jadalne wodorosty
1. Kombu
Zawierają wapń, potas oraz witaminy A i C. Wzmacniają układ odpornościowy i są pomocne w leczeniu anemii. Osoby ze skłonnością do osteoporozy i otyłości powinny je rozważyć. Ponieważ są bogate w sód, nie są zalecane dla osób z wysokim ciśnieniem krwi lub tych, którym nie wolno jeść słonych potraw. We Francji algi te występują w postaci wysuszonej i przed spożyciem należy je ponownie nawodnić w letniej wodzie. W Japonii są używane jako składnik zupy „dashi”. „Bardzo wyraźny smak morza nadaje mu obecność glutaminianu, który może zastąpić sól w zupach rybnych lub bulionach, dzięki czemu unika się nadmiaru sodu”.
2. Chmury
Są bogate w białko i minerały. Mogą obniżać poziom cholesterolu, wspomagać optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego dzięki witaminom E i C oraz leczyć anemię.
„To najczęściej spożywane wodorosty na świecie. Sprzedawany jest w postaci suszonych liści, którymi owija się maki, lub w postaci proszku lub płatków – służy w ten sposób do podkreślenia smaku ryb i sosów ”(Ludzie bez chorób, Muriel Levet). Smakują jak zielona herbata.
3. Wakame
Zawierają żelazo, dużo wapnia, fosforu i białka, witaminy, ale mało kalorii. Smakuje jak zielone warzywa i podobnie jak inne algi leczy anemię, poprawia układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i zapobiega osteoporozie. Spożywany jest na surowo w sałatkach lub jako dodatek do ryb, w bardzo popularnej w Japonii zupie miso lub w zupach rybnych.
4. Hidżiki
W połączeniu z warzywami i mięsem nadają potrawom smak orzecha laskowego.
„To prawdopodobnie najbardziej bogate w wapń jedzenie. Te wodorosty zawierają dziesięć razy więcej wapnia niż msuplemento i więcej niż ser” ( Ludzie bez choroby , Muriel Levet). Zawierają również żelazo, błonnik i witaminę E.
5. Arame
Jest idealny dla tych, którzy po raz pierwszy próbują wodorostów, ponieważ ma słodki aromat. Zupy i sałatki to najlepsze dania, jakich możesz użyć.
Więcej informacji o zaletach alg można znaleźć w artykule Algi Klammath, zielony cud wulkanicznego jeziora. Ponadto kompletnym przewodnikiem po zdrowym odżywianiu – zarówno jako stylu życia, jak i leczeniu, gdy choroba już się pojawi – jest Mądra Dieta . Ten poradnik jest idealny, jeśli zaczynasz dietę lub chcesz zmienić dietę.