Polska Akademia Mikrochirurgii. Moduł M1. Wykłady Masterclass: Teoretyczne wprowadzenie do podstawowych koncepcji mikrochirurgii. Moduł M2. Warsztaty: Szkoleniowe z zakresu mikrochirurgii na małym modelu zwierzęcym.

Powiedz znajomemuPin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Data wydarzenia: 13/05/2016 - 14/05/2016

O wydarzeniu

Zapraszamy do udziału w autorskim projekcie dr Janusza Jaworowskiego obejmującego 9 modułów szkoleń realizowanych w ramach Polskiej Akademii Mikrochirurgii. Warsztaty będą odbywały się w wyspecjalizowanym Centrum Szkoleniowym CEMED przystosowanym do prowadzenia kursów w warunkach imitujących sale operacyjne, przy użyciu mikroskopów oraz niezbędnego instrumentarium. W ramach Polskiej Akademii Mikrochirurgii zaplanowaliśmy szkolenia zarówno na modelach zwierzęcych jak i na preparatach nieutrwalonych (cadaver worskhop). PROGRAM

13 maja 2016 r. Moduł M1. Wykłady Masterclass: Teoretyczne wprowadzenie do podstawowych koncepcji mikrochirurgii
09.00 Otwarcie 15 min.
09.15 Wprowadzenie do kursu. Mikrochirurgia ogólna koncepcja technik i praktycznego ich zastosowanie Historia mikrochirurgii  Dr Janusz Jaworowski 30 min.
9.45 Mikroskopy i instrumenty mikrochirurgiczne 10 min.
9.55 Wybór materiałów: nici do zabiegów mikrochirurgicznych Dr Piotr Pietruski 10 min.
10.05 Podstawowe umiejętności w mikrochirurgii Dr Janusz Jaworowski  30 min.
10.35 Przerwa 15 min.
10.50 Zaawansowane umiejętności w mikrochirurgii Dr Janusz Jaworowski 30 min.
11.20 Przedoperacyjne planowanie mikrochirurgiczne Dr Janusz Jaworowski 30 min.
11.50 Monitorowanie po zabiegach mikrochirurgicznych – Laser Doppler – Sonda Cook‘a Dr Piotr Pietruski 20 min.
12.10 Przerwa 30 min.
12.40 Procedury ratujące płaty mikrochirurgiczne  Dr Tomasz Dębski 20 min.
13.00 Udoskonalenia w rekonstrukcji mikrochirurgiczne – staplery naczyniowe Dr Piotr Pietruski 30 min.
13.30 Podstawowe techniki Mikrochirurgiczne zajęcia praktyczne szycie rękawic / mikro drenów chirurgicznych  180 min.
16.30 Zakończenie pierwszego dnia szkolenia
14 maja 2016 r.Moduł M2. Warsztaty: Szkoleniowe z zakresu mikrochirurgii na małym modelu zwierzęcym. Intensywne szkolenie w zakresie podstawowych umiejętności mikrochirurgicznych z użyciem małego modelu zwierzęcego (królik). Zajęcia w 2-3 osobowych grupach przy mikroskopach
09.00 Rozpoczęcie II dnia szkolenia 10 min.
09.10 Podstawowe techniki zarządzania eksperymentalnym operowaniem zwierząt, mikroskop i oprzyrządowanie, podstawy znieczulenia zwierząt i opieki  Dr Janusz Jaworowski , Dr Jakub Kliszcz 60 min.
10.10 Podstawowe techniki Mikrochirurgiczne zajęcia praktyczne szycie rękawic lub mikro drenów chirurgicznych  60 min.
11.10 Przerwa 20 min.
11.30 Zajęcia praktyczne drJanusz Jaworowski, dr Piotr Pietruski

  • Technika zespolenia Epineural i perineural nerwu kulszowego
  • Technika zespolenia End-to-end szew tętnicy szyjnej i tętnicy udowej
  • Technika zespolenia End-to-end szew żyły szyjnej i/lub żyły udowej
  • Technika zespolenia Aortalno-biodrowego typu end-to-side
  • Technika zespolenia typu end-to-side
  • tętnica udowa
  • żyła udowa
  • Preparowanie „In situ” płata pachwinowego
  • Przeniesienie i wszycie płata pachwinowego na szyję zwierzęcia
180 min.
15.00 Zakończenie zajęć